Wilde plantenbeurs in de Bourgoyen

542606_623465377669757_1268983478_n

Dit jaar heb ik de eer om voor het eerst de  grote beurs van wilde planten en kruiden in de Bourgoyen te organiseren, samen met een fantastische groep vrijwilligers – Roel, Tin, Marino, Edith en Iris.  De 19e editie van deze plantenbeurs staat in het kader van de vlinder, Gentse Soort van het jaar 2013. Omdat vlinders het in Vlaanderen niet goed doen de laatste jaren, willen de stad Gent en Natuurpunt Gent hen het hele jaar door een duwtje in de rug geven. Er zal dan ook een ruim aanbod zijn van vlindervriendelijke bloemen en planten, een infostand rond vlindervriendelijk tuinieren en een frisse RoomeR voor wie een pakketje vlindervriendelijke planten koopt.

Programma

De verkoop start vanaf 10u. Aan de kraampjes van onze deskundige vrijwilligers vind je het meest uitgebreide aanbod van inheemse planten en kruiden. Je vindt ook heel wat informatie over de planten, hun ecologische standplaats, enzovoort. Doorlopend kan je aan het bezoekerscentrum terecht bij de biobar voor soep, brood en gebak en vind je interessante stands van ondermeer de Natuur.Winkel, het Gents MilieuFront, JNM, Tintelijn en Oxfam Wereldwinkel.

In de voormiddag zorgen Moussa Dembele & friends voor gezellige Afrikaanse muziek, en in de namiddag barst de randanimatie helemaal los. De ‘piepers’, jonge natuurgidsen van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, testen graag jullie kennis over planten en vlinders. Aan het bezoekerscentrum word je getrakteerd op scheurende bluesmuziek van Tiny Legs Tim (14u30-15u15 en 16u-16u45). Voor de kinderen is er een gezellige vertelwandeling in de Bourgoyen, en aan het NMC vinden de kinderen het meespeelcircus van Tine & co, een voorstelling van poppentheater TOK en kindergrime rond vlinders. Meer dan genoeg voor een gezellige gezinsnamiddag!

De Tuinmuur biedt een workshop aan rond vlinderrijke boomspiegels (de beplantbare kringen rond boomstammen) en helpt je vlindervriendelijk onkruid herkennen. Bij de infostand van Klimopjegevel kan je dan weer terecht voor alle nodige info voor de aanleg van een geveltuintje of het organiseren van een geveltuinactie in je eigen straat. Je kan zelfs meteen de aanvraag in orde brengen: neem dan een foto van je voorgevel mee, samen met de afmeting van je stoep (breedte) en de lengte van je gevel. Je krijgt er meteen advies over de mogelijkheden, plantenkeuze en aanleg van je tuintje bij.

Passiefhuis

Met het stukje natuur dat je op 5 mei mee naar huis neemt, maak je van je tuin een leuke plek voor vogels, insecten en vooral vlinders. Maar dat is niet alles: de euro’s die je uitgeeft gaan rechtstreeks naar de nieuwe huisvesting van Natuurpunt Gent en JNM. Natuurpunt Gent bouwt namelijk samen met de Jeugdbond voor Natuur en Milieu afdeling Gent een nieuw secretariaat, een passiefhuis. Dat nieuwe huis is noodzakelijk voor onze vereniging, want het huidige secretariaat, de Grutto, moet verdwijnen. Daarom hebben we een nieuwe, duurzame en goedgelegen plek nodig. Door samen te werken met JNM Gent kiezen we voor een toekomstgericht project: we bouwen een uitvalsbasis voor meer natuur voor iedereen in het Gentse.

Zo helpen jullie de natuur en timmeren jullie meteen ook mee aan de toekomst van onze verenigingen. Daar zijn we jullie natuurlijk ook dubbel dankbaar voor.

Praktisch

ZONDAG 5 MEI 2013
Doorlopend, van 10 tot 18 uur

19de Wilde Plantenbeurs in en rond het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen
Driepikkelstraat 32 te Gent-Mariakerke

Doorlopend:
Verkoop van tuin- en waterplanten en biokruiden
Informatie over standplaats en verzorging
Biobar met broodjes en gebak
Stands van Natuur.Winkel, Jeugdbond voor Natuur- en Milieu, Oxfam Wereldwinkel, GentsMilieuFront, Tintelijn, RoomeR

Voormiddag: Live muziek door Moussa Dembele & friends (Burkina Faso)

Namiddag (14u-18u)

– Bluesmuziek door Tiny Legs Tim
– Geleide vlinderwandelingen door de bloeiende hooilanden van de Bourgoyen-Ossemeersen
– Kindergrime
– Poppentheater TOK
– Meespeelcircus Tine & co
– Infostand geveltuintjes in Gent door Klimopjegevel
– Workshop boomspiegels en kiemplantjes door De Tuinmuur

GRATIS TOEGANG

Locatie : Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, Gent
Openbaar vervoer : LIJNbus 3, halte ‘Jutestraat’. Ruime parking voor fietsen en auto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: