Natuurpunt en stad Gent zetten de vlinder in de bloemetjes

Oranje luzernevlinder - Diane Appels

Op 5 april lanceerden we met Tom Balthazar de campagne ‘Soort van het Jaar’ in het Gentse stadhuis. Daarmee vragen Stad Gent en Natuurpunt een jaar lang aandacht voor een dier- of plantensoort, om de overlevingskans ervan in een stedelijke omgeving te verhogen. We richten de blik op vlinders, in ons land helaas een van de meest bedreigde diersoorten. 

 Dichte bebouwing laat weinig voor natuur en dus ook voor vlinders. Deze diertjes hebben bloemen nodig om nectar uit te drinken, planten om eitjes op af te zetten en specifieke planten als voedsel voor de rupsen. Zonder die diversiteit kunnen ze simpelweg niet leven. Vroeger kwamen dagvlinders talrijk voor in landbouwgebied. Daar zijn ze bijna verdwenen, door het vele gebruik van mest en pesticiden.

Ook de klimaatverandering en de luchtvervuiling helpen vlinders niet. En als een vlindersoort ergens verdwijnt, is een terugkeer vaak onmogelijk. De geschikte plekjes liggen voor veel dagvlinders te ver uit elkaar door de intensieve landbouw en dichte bebouwing. Zo vinden ze moeilijk voedsel en een partner om zich voort te planten.

Hoe kan je helpen?

Vlinders hebben nood aan waardplanten (planten waarop ze hun eitjes leggen), veel nectarrijke bloemen, variatie in soortensamenstelling en hoogte van planten, wilde hoekjes om te verpoppen of te overwinteren en – uiteraard – geen pesticiden.

Heb je geen tuin? Leg dan een geveltuintje aan: ideaal als verbinding op de route van vlinders die van het ene gebied naar het andere proberen te fladderen. Ze bieden beschutting, voedsel en nestgelegenheid. Met salie, marjolein, hemelsleutel, duizendblad of munt aan de voet van je gevel zal je de vlinders extra verwennen. De stad Gent geeft groencheques ter waarde van 25 euro aan iedereen die een geveltuintje aanlegt.

Vlinderactiviteiten

Om de vlinders volop in het zonnetje te zetten, organiseren we dit jaar heel wat vlinderactiviteiten.

Zo voorzien we op onze Wilde Plantenbeurs op 5 mei een groot aanbod aan typische vlinderplanten. Op 26 mei organiseert de stad Gent de Dag van het Park in het Arbedpark in Gentbrugge met als thema ‘Investeer in groen, winst verzekerd!’. Hierbij staat investeren in vlindervriendelijk groen centraal. Eind mei start een cursus dagvlinders, waarin je alles te weten komt over de leefwijze van vlinders en de meest bekende soorten leert herkennen. En dan is er de  tuinenfietstocht op 30 juni in het teken van vlinders en een muzikale vlindertocht door de Bourgoyen tijdens de Gentse Feesten. Het eerste weekend van augustus nodigt Natuurpunt tenslotte iedereen uit om vlinders te tellen in de tuin.

Alle activiteiten vind je op onze website http://www.natuurpuntgent.be en op de facebookpagina van Natuurpunt Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: