Wonderlijk Wild op de Gentse Floraliën

In de lente van 2016 krijgt Gent er met de Floraliën een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. Vier unieke locaties worden tien dagen lang het decor van een bruisend bloemen- en plantenfestival met florale kunstinstallaties en boeiende inspiratietuinen. Natuurpunt Gent zorgt, samen met de Tuinbouwschool van Melle, voor een eigen inspiratietuin. Bovendien bezoeken leden van Natuurpunt de Floraliën aan een speciaal tarief. Kom, kijk, beleef en doe mee!

In 2016 verlaten de Floraliën de expohallen en keren ze terug naar de stad. Nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars stellen hun mooiste creaties voor. Naast een groot aanbod aan workshops en pop-ups, green en concept rooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie. Het wordt een dynamisch en interactief stadsfestival voor klein en groot. Op vier sites gaan bloemen en planten telkens vanuit een aparte invalshoek in dialoog met mooie en prestigieuze stadslocaties in de Arteveldestad: ‘East meets West͛ aan de Bijlokesite, ‘Bomen en de stad’ aan de Leopoldkazerne, ‘Verleden en toekomst’ aan het Sint-Pietersplein en ‘Een feest voor alle zintuigen’ in het Citadelpark.

Verwilderde tuinen met stijl

Natuurpunt verzorgt een inspiratietuin onder het thema ‘Wonderlijk Wild’ aan de site van het Sint-Pietersplein, bij het Huis van Kina. Zo hopen we de mensen ervan te overtuigen dat ‘wild tuinieren’ niet enkel zorgt voor meer biodiversiteit in de tuin, maar ook esthetisch heel mooie resultaten kan opleveren. Voor het ontwerp deden we een beroep op David Vander Haeghen en Jasper Vandermeersch van de Tuinbouwschool in Melle. Vanuit de Natuur- en Groentechnische Wetenschappen zijn zij perfect geplaatst om dit project mee vorm te geven. David: “De Tuinbouwschool Melle heeft een lange traditie in natuur-en milieuonderwijs. Al aan het eind van de jaren 1980 startte de school met de opleiding Milieubeheer en -behoud. Bij de hervorming van het secundair tuinbouwonderwijs werd de naam in 2010 gewijzigd naar Natuur-en Groentechnische Wetenschappen. Onderwerpen als de ecologische inrichting van openbaar groen, harmonisch parkbeheer en ecotuinen maken sindsdien deel uit van het lessenpakket.”

David en Jasper moesten niet lang nadenken over de vraag van Natuurpunt. “Vanuit ons engagement en onze liefde voor de natuur en vanuit de overtuiging dat natuur meer kansen moet krijgen op terreinen naast de bestaande natuurgebieden, zoals in stadstuinen, gingen we graag op de vraag in. De Floraliën bieden een unieke kans om het belang en de schoonheid van biodiversiteit in de stad aan het grote publiek te tonen. En tenslotte is het voor onze leerlingen ook een echte uitdaging om te mogen meebouwen aan de demotuin met materiaal dat ze in hun eigen natuurgebiedje van de school hebben verzameld.”

“Wonderlijk wild tuinieren laat zien hoe je in je eigen tuin, hoe klein die ook mag zijn, zelf op natuuronderzoek kunt gaan. Vooral kinderen vinden dit heel leuk. Door je eigen perceeltje zodanig in te richten dat je heel wat wilde planten en dieren (en zelfs paddenstoelen) uitnodigt om er te groeien, te bloeien en te leven, word je vaak aangenaam verrast door de aanwezige biodiversiteit. Het wordt een beetje Discovery Channel, maar dan live!”

Floraliën Gent praktisch

Van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2016, telkens van 8.00 tot 22.00 uur (laatste toegang om 21.00uur)

Bijlokesite – ingang Godshuizenlaan
Leopoldskazerne
Sint-Pietersplein – ingang Sint-Amandsplein
Citadelpark – ingang Charles de Kerchovelaan

Op het parcours is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Tickets

Speciaal voor onze leden geldt een korting van 3 euro per ticket, te boeken van 15/3 tot en met 15/4:
Bezoek op 22, 23 of 24 april 2016: 32 euro (i.p.v. 35 euro)

Bezoek tussen 25 april en 1 mei 2016: 29 euro (i.p.v. 32 euro)

Toegangskaarten bestellen kan rechtstreeks via het online boekingssysteem www.floralien.be, ‘bestel tickets’. Kies de datum van je bezoek. Een nieuwe pagina opent zich, en onderaan deze pagina vul je eerst bij de promotiecode ‘NP’ in, onmiddellijk gevolgd door je lidnummer. Je klikt op ‘>’: de Natuurpunt-voordeeltarieven verschijnen nu in het bovenstaande kader. Je kunt het aantal kaarten aanduiden dat je wenst te bestellen. Per lidnummer kun je maximaal vier kaarten met ledenvoordeel bestellen. Vervolgens bevestig je en voer je je persoonlijke gegevens in. De tickets worden je per mail aangeleverd nadat de betaling uitgevoerd is.

De inspiratietuin van Natuurpunt wordt gerealiseerd met de steun van Ecoflora en de Tuinbouwschool Melle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: