De egel, 100% welkom in Gent

Een egel rust in de herfstbladeren.

Elk jaar stellen Natuurpunt en Stad Gent een plant of dier in de kijker. Dit jaar is het de beurt aan de egel. Deze nuttige en guitige diertjes wagen zich regelmatig in de buurt van mensen. Zelfs in de stad duiken ze graag op, als er maar voldoende groen is.

 Helaas: de egel is in Vlaanderen en de rest van Europa het belangrijkste verkeersslachtoffer onder de zoogdieren. Zo’n 300.000 exemplaren sterven jaarlijks in het Vlaamse verkeer. Bovendien hebben egels ook een grote habitat nodig om te overleven – minstens enkele hectare per egel – en dat is in de stad niet evident. Maar we kunnen de dieren wel een handje helpen door onze tuin met eenvoudige ingrepen egelvriendelijk te maken.

Natuur dichtbij

Natuur vind je niet enkel ‘op den buiten’ of in grote natuurgebieden. Integendeel: de stad biedt een grote rijkdom aan natuur, en er zijn soorten die er uitzonderlijk goed gedijen. Met de soort van het jaar laten we de Gentenaars kennismaken met die rijkdom.

Een jaar lang zal Natuurpunt samen met Stad Gent onderzoeken wat de egel nodig heeft om zijn leefgebied te beschermen en uit te breiden. In Gentse parken en natuurgebieden houden we daar vervolgens rekening mee. Door het monitoren van ‘symboolsoorten’ als de egel krijgen we ook zicht op de kwaliteit van de Gentse natuur.

Het hele jaar door krijgt de egel een speciaal plaatsje op onze activiteiten, van de plantenbeurs en de Floraliën over de Dag van het Park en de Week van de Begraafplaatsen, tot onze bomen- en struikenverkoop. Je zult hem ook terugvinden in het bezoekerscentrum in de Bourgoyen-Ossemeersen. Houd zeker onze website in de gaten!

Tien tips voor de egel

Je kunt zelf heel wat doen voor de egel. Een natuurlijke tuin maakt veel kans op egelbezoek. Hier vind je tien eenvoudige tips voor een egelvriendelijke tuin:

  • Laat bladeren, takken of boomstronken in de tuin liggen. Leg een takkenwalletje of composthoop aan. Hieronder kunnen egels een nest maken. Je kunt ook een egelkastje kopen uit de Natuurpuntwinkel, of er zelf een in elkaar timmeren. Op onze website leer je hoe dat moet.
  • Controleer bij het opruimen van een composthoop, tuinafval, oude bladeren of takken eerst of er geen egeltje woont. Van juli tot oktober kan er zelfs een moederegel met jongen onder schuilen.
  • Gebruik geen gif (slakkengif, insecticiden, …). Egels eten heel wat ongewervelden. Ze zijn gevoelig voor prooien die aan gif werden blootgesteld.
  • Egels kunnen zwemmen, maar verdrinken vaak in tuinvijvers met steile, rechte oevers. Leg een ruw loopplankje in je vijver. Of beter nog: zorg voor een schuine oever, zodat egels (en andere dieren) er gemakkelijk op eigen kracht uit geraken.
  • Je kunt eventueel wat extra voedsel aanbieden zoals honden- en katteneten, een rauw ei, spekrandjes, enzovoort, gemengd met wat muesli en pindakaas. Maar pas op: geef egels nooit melk! De dieren kunnen de lactose niet verteren. Ze krijgen daardoor ernstige diarree en sterven soms door uitdroging. Water vinden ze wel lekker.
  • Pas op met een net over de moestuin: hang het hoger dan 30 cm, zodat egels er niet in verstrikt geraken.
  • Bloemen en planten: je helpt de egel enorm door borders niet ‘winterklaar’ te maken en gewoon het blad en de afgestorven planten te laten staan. Pas in de lente knip je de afgestorven stengels weg.
  • Een gewonde of zieke egel gevonden? Contacteer het dierenopvangcentrum in Merelbeke, via 09/230.46.46. Zij kunnen je raad geven, en kunnen de egel opvangen en verzorgen.
  • Pas op: niet alle egels die je vindt, hoeven opgevangen te worden! Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als jij weg bent. Handel alleen als je zeker weet dat het nest voorgoed verlaten is! Ook overdag zie je soms een jonge egel die wat van zijn moeder is afgedwaald. Wacht minstens een uur om te zien of de moeder hem komt halen. Bij onzekerheid bel je best even het opvangcentrum.

Egel gespot? Laat het ons weten! 

Wie een egel wil zien, gaat ‘s avonds of ‘s nachts op pad. Egelspotters geven best ook hun oren de kost, want egels kunnen heel luidruchtig zijn. Je kan ook altijd gebruik maken van een sporentunneltje of een wildcamera. Help ons mee de aanwezigheid van de egel in Gent in kaart te brengen en registreer je op www.gent.waarnemingen.be.

Jammer genoeg vinden heel wat dieren de dood in het verkeer. Ook deze dieren mag je registreren. Zo brengen we de zwarte punten op de Vlaamse wegen nauwkeurig in kaart en zoeken we samen met de bevoegde overheden naar oplossingen.

Ben je begaan met dit probleem en leg je regelmatig hetzelfde traject af (bv. van thuis naar het werk/school)? Word dan trajectteller. Het inventariseren van de knelpunten is de eerste stap naar oplossingen.

Meer info: www.natuurpuntgent.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: