Een andere economie is mogelijk

Maart is de maand van Belmundo, het jaarlijkse activiteitenfestival in Gent rond internationale solidariteit. Centraal  staat de vraag naar ‘een andere economie’. Het kruim van de Gentse socioculturele organisaties gaat een maand lang aan de slag rond economie en plaatst meteen ook de samenwerking met organisaties in het Zuiden voorop.

Het is blijkbaar moeilijk om het credo van eindeloze groei en persoonlijk comfort achter ons te laten, ook al heeft dat nefaste gevolgen. Maar als iedereen ons Belgische consumptiepatroon volgt, hebben we meer dan drie planeten nodig. Belmundo richt de pijlen dit jaar op de problematiek van vervuiling, verarming, de plundering en verspilling van grondstoffen, de eindigheid van fossiele brandstoffen, het verdwijnen van natuur en de moderne slavernij die aan de basis ligt van de lage prijzen van veel wegwerpartikelen. Omdat er dringend nieuwe spelregels nodig zijn.

Tijd voor transitie

Maken wij de overschakeling een nieuwe economie nog mee? Een economie, gebaseerd op duurzaamheid, solidariteit en zorg voor milieu en natuur? Veel oplossingen liggen voor het grijpen. De transitiebeweging, zowel sociaal als ecologisch, is ondertussen al decennia oud. Maar oude industrieën houden hardnekkig vast aan de bronnen van hun rijkdom, en politici hebben de grootste moeite van de wereld (en te weinig politieke moed) om de omschakeling naar een nieuwe economie door te zetten. Getuige bijvoorbeeld het lange traject van het internationale klimaatakkoord of het eindeloze buigen van overheden voor mens- en milieuonvriendelijke handelsverdragen.

Toch kan niemand er uiteindelijk omheen: onze economie heeft nieuwe spelregels nodig. Spelregels die de machtsconcentraties doorbreken, de grenzen van de planeet en haar bewoners respecteren en ervoor zorgen dat de natuurlijke rijkdommen onze generaties overleven.

Waar wachten we op? Nieuwe spelregels krijgen in eerste instantie vorm bij elk van ons: in onze stad, onze straat en ons huis. Ons consumptiegedrag is de hoeksteen van de nieuwe economie. Hoe groter de vraag naar duurzame, ecologische en eerlijke goederen, hoe groter het aanbod en hoe meer ook de politiek in lijn van die vraag moet handelen. Geen enkele reden dus om van de transitie niet meteen ons eigen werkstuk te maken.

In dit kader stellen we ook de samenwerking tussen Natuurpunt en Project Tougoupeul voor in het Natuurpuntcafé op 18 maart 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: