Veerle Malschaert: Ontdek de natuur in ’t Gents!

Veerle Malschaert © Tine De Wilde
© Tine De Wilde

In 2018 en 2019 strijkt de zomercampagne van Natuurpunt neer in Gent. Onder de noemer ‘Ontdek de natuur in ‘t Gents’ schakelt de ledenwerving in de Gentse regio op volle kracht. Doel is de kaap van de 10.000 Gentse leden halen en zo het draagvlak voor de Gentse natuur een behoorlijke boost geven. Comédienne Veerle Malschaert geeft de aftrap.  

Terwijl haar show ‘Boegbeeld’ op kruissnelheid draait, zit Veerle al volop in de aanloop naar haar nieuwe revue ‘Deel mij’. Daarin wil ze haar hart delen met het publiek – een hart dat minstens even groot is voor mensen als voor ecologie. Toen we haar vroegen om mee te werken aan de campagne van Natuurpunt, twijfelde ze geen seconde. “Voor de natuur maak ik meer dan graag tijd vrij. Als alleenstaande moeder en zelfstandige heb ik eigenlijk nauwelijks tijd, maar toch wil ik hier echt graag energie insteken. Omdat iedereen nood heeft aan meer natuur. Vooral in een stedelijke omgeving verdient de natuur veel meer steun en ruimte.”

Natuurpunt is voor Veerle lang geen onbekende. Onze vereniging is al jaar en dag haar referentie om leuke nieuwe wandelplekjes in Gent en Vlaanderen te ontdekken. Ze leest ook af en toe het tijdschrift en bezocht al een paar keer onze wildeplantenbeurs. Ze hoopt dat de zomercampagne de ledenbasis van Natuurpunt aanzienlijk kan uitbreiden. “Steun aan Natuurpunt is steun aan de natuur en meer natuur verbetert je levenskwaliteit. Wij hebben de natuur veel meer nodig, dan zij ons. Vlaanderen is volgebouwd en dicht gebetonneerd en de natuur is erg versnipperd. Daarom hebben we des te meer nood aan groene oases als de Bourgoyen-Ossemeersen of de Gentbrugse Meersen. We moeten kunnen ontsnappen aan drukte en vervuiling. Dat doet gewoon superveel deugd en het kost ons niets. De mensen beseffen dat steeds meer, je ziet de interesse groeien. Vroeger zag je bij wijze van spreken twee man en een paardenkop als je ging wandelen in de Bourgoyen-Ossemeersen en kijk nu eens hoeveel wandelaars er in het weekend komen! Een regelrechte wandelfile. Dat is voor mij nog maar eens een teken dat er veel te weinig groene ruimte is.”

Deel mij: de wandelingen

Veerle woont dicht bij de Bourgoyen-Ossemeersen, meteen ook het natuurgebied waar ze de meeste tijd doorbrengt. In de aanloop naar haar nieuwe show ‘Deel mij’ maakt ze een jaar lang elke week een wandeling met een onbekende. Zo is ze alvast begonnen met het ‘delen’ van zichzelf.Het concept is dat ik mezelf wil delen met andere mensen en ik hoop dat die mensen zich ook willen delen met mij. Iedereen is welkom, eenzaam of niet, het maakt niet uit. Ik verzamelde 180 namen via een oproep in de sociale media en de krant, en trek er wekelijks een uit. En dan gaan we anderhalf uur wandelen in de Bourgoyen. Het gaat over verbonden zijn en verbinden, je gedachten delen, samen zijn. We praten echt over van alles. Wandelen zet de mensen ertoe aan om zichzelf te zijn en heel open te praten. Ik ken die mensen van haar noch pluimen en toch lijkt het alsof ik al jaren met hen omga, of het nu een 22-jarige student geneeskunde of een 85-jarige dame is… Ik geniet er echt van. Ik wil die mensen achteraf ook wel eens allemaal samenbrengen. Misschien wel in het Natuurpuntcafé, dat zou een ideale plek zijn.”

Geen ecogestapo

De vorige show van Veerle was ‘Ecodiva’. Daarin haalde ze behoorlijk wat stereotypen over de milieubeweging door de mangel, van biobitchen over sojaseuten tot zelfgedraaide chipolatamannen. Toch zit er overal een ernstige boodschap in. “Ik denk dat je met een lach veel meer kunt bereiken dan met de spreekwoordelijke wijsvinger”, vertelt ze daarover. “Lachen, maar toch zeggen wat je te zeggen hebt. Want het is niet omdat je met alles lacht, dat je niks serieus neemt. Integendeel, lachen is een manier om dingen te verwerken. Met humor kun je mensen een spiegel voorhouden zonder te moraliseren, wat toch voor weerstand zou zorgen.”

Als het over ecologie gaat, is Veerle heel gedreven. “Die show gaat in hoofdzaak over de consumptiemaatschappij, volgens mij zowat de ondergang van de natuur. En ik wil daarover niet ‘preken voor eigen kerk’, maar zo veel mogelijk mensen bereiken. Als het over ecologisch leven gaat, moet het ook allemaal haalbaar blijven. We moeten beseffen dat elke stap die we nemen belangrijk is. Ik wil zeker geen ecogestapo zijn. Hoe overtuigder mensen worden, hoe gelaagder hun bewustzijn wordt en hoe meer stappen ze zetten om ecologisch te leven.”

Niet zomaar een beetje feminist

Als Veerle een onderwerp aansnijden, kiest ze zelden de weg van de minste weerstand. Ze draait haar hand niet om voor wat publieke controverse als een onderwerp dat ze belangrijk vindt daardoor op de publieke agenda komt. Zo startte ze vorig jaar op de Internationale Vrouwendag een campagne over het glazen plafond voor vrouwen, onder de noemer ‘V/M met talent’. Daarin werd mannen gevraagd om naakt te poseren, Red Hot Chili Peppers-gewijs met een sok op de strategische plek, waarna het hoofd en de schouders van Veerle werden gefotoshopt op de mannenlichamen. Zo konden mannen zich outen als feminist en als ‘steunpilaar’ voor een vrouwelijk ‘kopstuk’. Facebook blokkeerde haar profiel toen wegens ‘onzedig’. Vrouwen kregen diezelfde dag een platform in een glazen box onder de Gentse stadshal, waar ze zich konden uitspreken over feminisme en gelijkwaardigheid. Daar kreeg Veerle algauw de ene na de andere vrouw en ook man over de vloer, want het was een actie voor beide geslachten, ‘voorbij de geslachten’, net als feminisme een zaak van iedereen is, zoals Veerle het in haar slogan zegt.

“Gender is nog heel bepalend in onze maatschappij, terwijl het geen enkele rol zou mogen spelen als het over rechten en kansen gaat”, vertelt ze. “Vrouwenrechten zijn gewoon mensenrechten, dat is de essentie van de zaak. Maar in België is feminisme nog vooral een vrouwenzaak. Je wordt als ‘feminist’ in een heel ouderwets vakje gestoken. In de Scandinavische landen staan ze daarin veel verder, dat houd je niet voor mogelijk. Daar kunnen we een mooi voorbeeld aan nemen. Een maatschappij in evenwicht, die goed is voor vrouwen en kinderen, is goed voor iedereen.”

Natuurlijk evenwicht

Iedereen kan Natuurpunt alvast helpen om het evenwicht te herstellen tussen de mens/samenleving en de natuur. Dat evenwicht is jammer genoeg ver zoek in dit dichtbebouwde landje, waar berichten over fijn stof en vervuiling schering en inslag zijn. “Daar heb ik mij altijd al voor ingezet, maar sinds ik mama ben geworden, is de noodzaak om op te komen voor natuur en klimaat voor mij heel concreet. Moeder worden maakt je nog veel bewuster en verantwoordelijker. Je wilt je kinderen laten opgroeien in een leefbare omgeving en op een gezonde planeet, en daarvoor is er veel meer natuur nodig. Als we in iets moeten investeren wat ons allemaal ten goede komt – meer nog, wat we broodnodig hebben – is het wel in de natuur.”

Kom net als Veerle naar de aftrap van de zomercampagne op de wildeplantenbeurs! Om 10.00 uur opent zij met schepen Rudy Coddens de planten- en kruidenmarkt. Na de middag kan iedereen van 0 tot 99 jaar ‘meehuppelen’ tijdens een kindvriendelijke wandeling die Veerle zal begeleiden.

Alle info over de zomercampagne vind je binnenkort op www.natuuringent.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: