Obra-Baken vzw: Een vrolijke bende in de Gentse natuur

Portret van de groep van Obra-Baken met begeleider Marino. © Marino Ravier

Bijna dertig jaar geleden klopte Obra vzw aan bij de Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De vereniging wilde graag een plaatsje in het natuurbeheer voor hun gasten. Obra biedt ondersteuning op maat aan personen met een beperking en hun netwerk. Samen met Baken vzw bieden de vereniging nu ook ambulante verzorging. Een topteam!

Frank Maes, die destijds voor de Actiegroep en later voor Natuurpunt Gent werkte, zag een samenwerking wel zitten, en sinds 1991 ging er nauwelijks een week voorbij zonder de vrolijke bende van zo’n tien mannen, die met plezier hun steentje bijdragen aan het Gentse beheerwerk. Vandaag wordt de groep aan het werk gezet door Marino Ravier, medewerker natuurbeheer bij Natuurpunt Gent.

Atelierwerking

Zwerfvuil opkuisen, maaisel afvoeren, hakhout sorteren, onderhoudswerk doen, folders bussen… “We doen dat allemaal graag!” zegt Steve. “Marino is ne wijzen, en Jörgen (Van Kan, de begeleider) ook!” Lorenzo beaamt: “Ja, Marino is nen toffen. Maar hij zegt altijd da wij moeten werken, en zelf zit hij altijd achter zijnen bureau. Die moet wel nekeer meer van zijne stoel leren komen, vind ik!”

Bart toont mij vier boekjes om vogels te determineren, die hij altijd bij zich heeft. Ik vraag hem of hij al veel vogels kent. “Niet echt”, lacht zijn begeleider. “Maar er zijn in de Bourgoyen wel al veel vogels die hem kennen ondertussen.”

Jörgen: “Vroeger werkten we met leefgroepen, maar sinds een jaar of twee zijn we overgestapt op atelierwerking en mogen de gasten zelf hun dagbesteding kiezen. Dat kan werken in de natuur zijn, maar ook sport, ambachten, klusjes uitvoeren op scholen, … De opdracht moet een arbeidskarakter hebben, maar het moet wel ongedwongen blijven, het mag niet ervaren worden als een verplichting. Er moet gewerkt worden, want ze hebben er zelf voor gekozen, maar ik verwacht niet dat ze hier harde arbeid verzetten. Al doen sommigen dat eigenlijk wel.” “Hier mogen ze al eens treuzelen en roepen”, knipoogt Marino.

Lachen met de pet op

Catherine Depauw werkt al 25 jaar bij Obra en was er dus bijna van bij het begin bij: “Als ze kiezen voor werken in de natuur, is dat bij Natuurpunt of bij Kinderboerderij De Campagne. Het is belangrijk dat het zinvol werk is en niet gewoon wat ‘tijdverdrijf’. De gasten voelen zich dan echt een meerwaarde. Ze vinden het ook leuk dat het vaak om stoer mannenwerk gaat: grote takken verslepen, snoeien, enzovoort.”

De groep van Obra-Baken aan het werk © Frank Maes

De mannen die kiezen voor Natuurpunt, houden van werken, bewegen, frisse lucht, afwisseling. “Het heeft echt een merkbaar positief effect op hen, ze zijn echt content”, zegt Jörgen. “Het is fijn als je iemand kunt helpen om een dagbesteding te vinden die het beste uit hem haalt. Ingo bijvoorbeeld, werd niet altijd goed begrepen. Door zijn beperking werd zijn communicatie vaak fout geïnterpreteerd. Het was vaak moeilijk om te weten hoe hij zich voelde of wat hij wilde. Maar na een tijd hadden we door dat hij ook communiceert met zijn pet. Als hij een goeie dag heeft, zet hij zijn pet recht op zijn hoofd, en anders achterstevoren. Vroeger stond zijn ‘klak’ heel vaak achterstevoren, en was hij zichtbaar stiller. We hebben hem van groep veranderd, en nu bloeit hij open. En staat zijn pet bijna altijd recht.”

Joerie is fan van het zware werk. “Hoe meer, hoe beter!” roept hij. En Stefan is de natuurfotograaf van de groep. Die heeft zijn camera altijd bij zich. Hij toont me zijn foto’s van waterplassen en vogels. Die mogen in het tijdschrift! De groep heeft alweer heel goed gewerkt voor Natuurpunt vandaag, ook Ingo. Proficiat, Ingo! Je hebt zeker een 9,5 op 10 verdiend!

Een foto van de Bourgoyen door Stefan, de natuurfotograaf van Obra-Baken.
© Stefan, natuurfotograaf van het Obrateam

Een foto van de Bourgoyen door Stefan, de natuurfotograaf van Obra-Baken.
© Stefan

Meer info: http://www.obrabaken.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: