Mensenrechten

Een selectie uit mijn jaren als redacteur en medewerker van de Vlaamse afdeling van Amnesty International.

Irene Khan

Irene Khan, van geboorte een moslima uit Dhaka, Bangladesh, werd in 2001 de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International. Ik sprak haar in 2007, toen ze werd gelauwerd door de Gentse Universiteit voor haar inzet voor de mensenrechten.

Helen Prejean, activiste tegen de doodstraf, in gesprek met Joke Van Damme, Antwerpen.

Helen Prejean

Helen Prejean uit Louisiana voert een niet-aflatende strijd tegen de doodstraf. Sinds de verfilming van haar bestseller ‘Dead Man Walking: an Eyewitness Account of the Death Penalty’ reist ze de wereld rond om lezingen te geven. We ontmoeten een volbloed activiste.

Internetcensuur in China

Het groeiende belang van het internet en de grote informatievrijheid die ermee gepaard gaat, motiveert de Chinese overheid tot massale censuur: de ontluisterende feiten.

Logo van de Campagne 'STOP Geweld tegen Vrouwen' van Amnesty International.

STOP geweld tegen vrouwen

De leiders van de erkende godsdiensten en levensbeschouwingen tekenden in Brussel een engagementsverklaring die geweld tegen vrouwen veroordeelt. We vragen hen hoe ze deze problematiek bespreekbaar willen maken binnen hun geloofsgemeenschap.

Foto van Michael Franti, genomen op het Open Doek Filmfestival in 2005.

Michael Franti

Op het filmfestival Open Doek ontmoetten we Michael Franti. De sociaal bewogen frontman van muziekgroep Spearhead reisde naar Irak, Israël en Palestina, op zoek naar de verhalen van mensen in oorlog. Een gesprek over zijn documentaire.

De Britse vlag. Nationale veiligheid staat boven mensenrechten in de strijd tegen terreur.

Burgerrechten sneuvelen in de Britse strijd tegen terreur

“De spelregels zijn veranderd”, verklaarde Tony Blair toen hij zijn nieuwe maatregelen tegen terreur aan de media voorstelde. De angst voor terreur drijft de Britten terug in de tijd, want de overheid doet steeds meer afbraak aan de verworven burgerlijke vrijheden.

China: 15 jaar stilte

Een gesprek met Mark Allison, Oost-Azië specialist van Amnesty, naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van de gebeurtenissen op Tiananmen.

Tekening van een naakte vrouw achter de tralies, Hec Leemans voor Veil ze Vrij.

Veil ze vrij

In 2004 liep in Gent de tentoonstelling ‘Veil ze vrij’. Ronkende namen als Panamarenko en Luc Tuymans zetten hun werken naast die van tientallen gedetineerden uit Gent en Ruiselede, ten voordele van de mensenrechten in Latijns-Amerika.

Rechter Lloyd Williams tijdens een zitting op het Internationaal Crimineel Tribunaal voor Rwanda (ICTR), Arusha.

Het Internationaal Crimineel Tribunaal voor Rwanda

Het ICT voor Rwanda wil sinds 1995 een antwoord bieden op de genocide. Het Hof timmert mee aan internationale normen voor humanitair recht en biedt hoop in de strijd tegen straffeloosheid. Ik bezocht een van de openbare rechtszaken in Arusha.

Recht tegen Onrecht

Met een jaarlijks benefietconcert op de Antwerpse Groenplaats zetten artiesten de mensenrechten in de kijker. Een verslag van de derde editie met onder meer Bart Peeters, Jan Leyers en Urban Trad.

Een cartoon met de hoofdrolspelers in de nieuwe oorlog tegen Irak - een oorlog die zogezegd dient om de mensenrechten te beschermen.

De moraalridders van de moderne tijd

De mensenrechten worden steeds vaker aangehaald om economische of politieke belangen te legitimeren, zoals de maatregelen tegen Irak. Een oorlog voor de mensenrechten heet dat, of hoe de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een bruikbaar wapen wordt.

%d bloggers liken dit: